Pe Cararile Fagarasului: Traseul Spre Varful Scara



Un traseu liniștit spre minunata creastă a Făgărașului - Vârful Scara, deși nu atât de celebru ca alte vârfuri oferă niște panorame spectaculoase. Mie mi-a plăcut deosebit de mult - un loc în care m-aș întoarce.



Cum ajungem acolo?


Pentru această variantă de traseu se pleacă din Poiana Neamțului. Până aici este asfalt cu excepția ultimilor 3 km care sunt pe drum de pământ dar întro stare excelentă. Se poate ajunge fără probleme cu mașini mici.  




Unde dormim?


Noi am ales să dormim chiar la Cabana Poiana Neamțului însă nu recomand. Camerele sunt curate și decente, din acest punct de vedere nu sunt minusuri însă hiba este proprietarul cabanei.  Noi ne-am nimerit acolo întro perioadă delicată, mai exact când se organiza 'prețiosul' referedum pentru familie și am asistat la o discuție care nu își avea rostul între alți oaspeți (cu bun simț) și proprietarul cabanei  înverșunat împotriva Uniunii Europene și a problemelor 'grave' pe care le cauzează homosexualii. Ne-a lăsat un gust mai mult decât amar evenimentul și pentru noi acolo s-au cam încheiat socoteliile cu cabana. Când dai de oameni cu minte îngustă și în vârf de munte te întrebi un pic dacă mai trăim întro lume normală? Dealtfel o fi cabana bine poziționată dar aleg să susțin oameni decenți și nu astfel de caractere.


Traseul si Povestea


Ajunsesem în Sibiu cu o seară înainte - am înnoptat la niște prieteni și pentru că nu ne văzusem de mult atât seara cât și dimineața ne-am lugit peste măsură la vorbă (și nu regretăm nimic!). Astfel dimineața cu cafea și povești ne-a scos în traseu bine după ora zece.

Am pornit în traseu chiar din parcare de la Poiana Neamțului pe drumul forestier. După cam 500 de metri pe acest drum, intrarea în traseul propriu-zis este semnalizată spre stânga (Cruce Roșie).




Poteca urcă lin, iar această pantă domoală se cam păstrează pe toată durata zilei. Noi am mers la început de Octombrie și am prins o zi călduroasă și pe deasupra cu soare. 



Prima parte a traseului șerpuiește prin pădure până la Cabana Bârcaciu. Chiar înainte de cabană ieși întrun gol unde vederea este cam dezolantă cu o pădure care pare să fi trecut printrun război aprig. Pe iarnă locul arată ceva mai bine. Apropos de iarnă, pe aici este traseu de ski de tură ... de abia aștept momentul în care vom veni pe schiuri.




Cabana se află la 1550 m și este un loc numai bun de o pauză de cafea înainte de a începe urcarea mai spectaculoasă, spre creastă. Pauză de care nu ne-am dezis și am acceptat-o cu darurile ei: un cerșetor minunat fără mofturi la regim vegetarian. 



De la Bârcaciu continuăm pe poteca ce ține același marcaj, Cruce Roșie. 



După ceva zig-zaguri dăm nas în nas cu creasta. Peisajul de aici este foarte frumos iar faptul că suntem doar noi și nici țipenie de alți drumeți accentuează mai mult sentimentul de bine.



Totul arată blajin în lumina caldă a soarelui de toamnă. După iarnă, clar pentru mine toamna este cel mai fain anotimp de mers la munte. Deși ziua este mai scurtă și nopțile friguroase muntele pare mai îmbietor. 




Urmărim poteca ce cotește ușor spre dreapta spre cel ce bănuim că este vârful. Întotdeauna energia prinde aripi când vederea nu contenește să se minuneze de peisaj. 



Dăm și de prima zăpadă din sezon. Un petec foarte încăpățânat pentru așa o zi călduroasă. 



Poteca se continuă pe sub vârf spre Șaua Scărița însă urcarea spre vârf o abordăm pe unde vedem cu ochii. Ne dăm un pic mai pieptiș căci vârful este chiar deasupra, urmând să coborâm mai civilizat în apropiere de Șaua Scărița. 




Pe vârf ne antrenează un vânt rece dar ne bucurăm de un pic de lâncezeală în creierii munților. În zare se vede întraga creastă cu vârfurile sale când mai proeminente când mai domoale. Minunată salbă de vârfulețe ale Făgărașului. 



Coborârea o facem pe același traseu, încântați la maxim de o zi foarte liniștită. Chiar ne-a răsfățat cu vârf și îndesat începutul acesta de Octombrie.



A doua zi ne-am reîntâlnit cu prietenii noștri pentru o plimbare cu patrupedul lor foarte simpatic și energic. Locul a fost o cascadă pe Valea Moașei iar totul s-a încheiat cu o masă delicioasă în inima Sibiului. 




Detalii Traseu


Timp:  6 h (8 h 45 cu tot cu pauze)
Distanță: 17,5 km
Diferența de nivel: +/- 1630 m 
Marcaj: Cruce Rosie



Pe Cararile Fagarasului: Traseul Spre Varful Scara Reviewed by Karina Isar on luni, iulie 01, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.