Povestea din Spatele Info Tripului din Maramures: Cum mi-a Ajuns Maramuresul la Suflet




Aici începe primul nostru info trip ce ne-a făcut inima să salte la auzul Maramureșului și ne-a încrețit fețele de zâmbet timp de trei zile.





Eram încă în Dolomiți când ne-a scris Edit prima oară pentru a ne invita la câteva zile de hoinăreală prin inima Maramureșului, alături de obiceiurile moroșenilor de la poalele munților. Ce poate fi mai plăcut decât să îți planifici următorul concediu în timp ce ești deja în concediu? Normal că nu era să dăm înapoi de la așa un îndemn. 

La vremea respectivă, habar nu aveam cum de ne-a contactat, cum a ajuns la noi și ciudat lucru, nici nu am întrebat înainte de a ajunge acolo. Apoi am aflat că în spatele invitației, 'capul răutăților' erau 'Doi Turiști' dragi nouă cu care mai făcusem acum doi ani o plimbăreală faină tot pe la ei pe acasă, pe Pietrosul Rodnei.  Mulțumim oameni dragi pentru recomandare și mulțumim Edit Pop și EcoMaramureș pentru invitație.  

Am decis dară, să luăm parte la acest info trip organizat de Eco Maramureș pentru a ne lămuri ce are zona de oferit și cum anume și-a găsit loc turismul ecologic aici.




Pe scurt despre zona de eco-turism Mara – Cosău – Creasta Cocoșului



Destinația ecoturistică Mara – Cosău – Creasta Cocoșului a luat naștere în urma unui parteneriat local așa cum este firesc, între autorități locale, ONG-uri axate pe dezvoltare durabilă (Asociația EcoLogic, WWF Romania), administrația ariilor protejate, și alți oameni implicați trup și suflet din sectorul privat. E minunat să vezi că și în România încep să apară încet-încet astfel de proiecte frumoase care mai spală din gustul amar de după investițiile căpușă ale guvernelor murdare. Da, există și proiecte pe bune, cu oameni adevărați și dăruire cât încape iar aceasta este unul dintre ele.



Cu sinceritate vă spun că este prima dată când luăm parte la un asemenea info-trip și suntem profund impresionați de toată munca de după cortină și felul în care zona își poate primi turiștii. Desigur, e loc de mai bine, e loc de și mai multă dezvoltare dar lucrurile clar merg în direcția bună de-amu! 

Zona își propune să invite la o experiență complexă ce adună întrun mozaic inedit frumusețea naturii cu munți, dealuri, păduri și ape, cu măiestria vechilor meșteșuguri ce încă se strecoară vivid în viețile localnicilor, cu identitatea timpului țesută de arhitectura specifică a bisericilor din lemn și gospodăriilor tradiționale, cu arta culinară fără cusur și mai ales cu personalitatea ludică a maramureșenilor. Un loc în care sufletul zâmbește liber.




Dar hai mai exact să vedem unde, ce și cum?



Cum ajungi în tărâmul fermecat? După cum îi spune și numele, destinația se află în interiorul triunghiului format de râurile Mara și Cosău la poalele Creastei Cocoșului. O zonă de poveste vălurită toată de dealuri îmbelșugate, de munți blânzi și fețe zâmbitoare. Creasta Cocoșului, nici nu mai încape vorba că este deja unul dintre locurile emblematice ale țării ce își extinde neprihănit chemarea și peste hotare.  Budești, Sarbi, Calinesti, Văleni, Cornești, Ocna Șugatag, Sat Șugatag, Hărnicești, Desești, Mara, Hoteni și Breb - cam asta ar fi salba de sătuce care își deschid porțile către turiștii dornici să guste din ospitalitatea nemărginită a maramureșenilor.  

  • Acum că treaba e încadrată în spațiu mai află că de ajuns, se ajunge cu mai gata orice, timp să ai! Află mai multe informații aici



Cazare, ai de unde alege și aici. În zonă s-au dezvoltat o mulțime de cazări care mai de care mai autentice și tradiționale. Noi am stat la Mărioara și ne-a plăcut maxim. Găzdoaia, cum îi zice local, e o femeie pe cinste, moroșancă din cap până-n picioare și garantat e o plăcere să îi fii oaspete. Mai mult, sunt și familii de străini stabilite în zonă, care au servicii de cazare la care le-a mers vorba repede peste hotar, deci nu fi surprins de limbile străine din jur. 

  • Găsești mai multe opțiuni de cazare și informații aici.




Ș-apoi nu e om să nu fi auzit măcar că în Maramureș masa-i masă! Se mănâncă de la bine în sus și nu sunt șanse să pleci flămând. Noi cred că am venit cu ceva kilograme extra după doar trei zile. Ciorba de păstăi, musai să o încerci la Mărioara iar la Hanu lu Cobâla nu rata păstrăvul și papanașii. 

  • Alte câteva variante de mâncat pe cinste sunt aici.




Ce poți face aici?


Stați numai, să îmi adun gândurile și să încep de undeva căci sunt atâtea încât e de muncă să vă scriu căci totodată vreau să vă las să le și descoperiți singuri.



Cum este firesc, încep cu natura, cu muntele... drumeție ușoară și moderată. Nu găsești loc să te plictisești căci ai peste 60 de km de străbătut la pas și 160 km de pedalat on și off road. Vezi mai multe detalii aici. Ba mai mult, sunt pensiuni bike-friendly unde găsești să închiriezi biciclete, să îți speli bicicleta și alte servicii conexe (tururi cu ghid aici - testat, recomand).




Pentru cei ce sunt în căutare de natură condimentată cu ceva mai multă adrenalină, se poate opta pentru: parapantă, escaladă pe Creasta Cocoșului sau schi de tură (sau de pârtie). Iar după, merge parcă și o baie sărată la Ocna Șugatag, nu?



Pentru iubitorii de animale - natura a fost darnică cu zona și biodiversitatea este fără doar și poate epatantă. Mai mult, de curând s-a deschis și o fermă (plus pensiune) de căluți unde poți călări sau vizita unii dintre cei mai frumoși cai pe care i-am întâlnit.



Nu mai zic de pasionații de fotografie care au aici o sumedenie de locuri și lucrușoare de descoperit.





Pe parte culturală, e doldora de locuri de căscat gura. De la arhitectura maramureșană, la bisericile de lemn, la meșteri populari ce te așteaptă cu brațele deschise să îți împărtășească meșteșuguri la sărbători și tradiții locale ai de experimentat o droaie de treburi. Fiecare lucrușor are o poveste, iar fiecare poveste are farmecul său.






Mai mult, pentru că asta înseamnă ecoturism adevărat, ai la dispoziție o echipă extraordinară de ghizi locali specializați pe fel de fel de activități și interese (găsești lista ghizilor locali aici) și alte informații amănunțite la centrele de informare turistică de aici.







În loc de concluzie...



Eu am o natură mai critică de felul meu și nu mi-e greu să găsesc nod în papură dar aici nu a fost loc de așa ceva. Ce a fost, ce nu a fost la final, pot spune că am plecat cu o amintre frumoasă și o experiență înfloritoare. Am avut prilejul să văd un altfel de Maramureș, să gust un strop din ce înseamnă cu adevărat un eco-turism bine înțeles și să descopăr niște oameni frumoși pe care aștept cu drag să îi revăd, dar până atunci, măcar să îi citesc:




Închei această mică întroducere cu zâmbet pe buze, gânduri bune către Maramureș și dor de ducă! 














Povestea din Spatele Info Tripului din Maramures: Cum mi-a Ajuns Maramuresul la Suflet Reviewed by Karina Isar on luni, octombrie 09, 2017 Rating: 5

2 comentarii:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.