Retezat: Gentiana, Curmatura Bucurei si O Simfonie de Branduse




Cu ochii mijiți de zâmbet mă tot gândeam la Retezat.... și pare-se că a venit momentul magic în care ne-am strâns catrafusele și am pornit să-l vedem. Planul era pus la punct de săptămâna trecută însă ploaia ne-a ținut în casă iar acum cerul se dezgolea cum nu se poate mai albastru sub nerăbdarea noastră de a gusta aer de munte.



Nu numai că mergeam la munte, că părăseam orașul și că revedeam Retezatul ne făcea inima să salte ci și ideea că experimentam un traseu nou și o latură încă nedescoperită a Parcului Național (de noi să nu se înțeleagă că am fi ceva mari conquistadori montani). Era prima dată când traseul nostru ne purta către înălțimi din Nordul munților – dinspre Cârnic.



Unde Stăm?


Cred că o bună parte din oaspeții Retezatului au descoperit parcul pe aici, pe la Cabana Pietrele sau Gențiana însă pentru noi asta este prima întâlnire. La recomandările prietenilor am ales să stăm la Gențiana iar alegerea a fost bună.

Condițiile sunt minime însă gazda este excelentă și ține loc și micilor neajunsuri din sfera confortului. Cabana dispune de două spații de dormit, la comun, în total în jur de 35-40 de locuri (dacă îmi aduc aminte bine), sală de mese, toaletă outdoor și apă de izvor numai bună. La mâncare tragem linie căci aprovizionarea aici se face de la greu în sus dar se servește bere bună și un ceai excelent (preturi absolut decente).



Traseul și Povestea


Traseul dinspre Cârnic spre Cabana Genţiana


Pentru a ajunge la Cabana Gențiana cel mai optim traseu porneșe din Cârnic. Până aici se poate ajunge lejer și cu mașini mici (nu vorbim aici de elemente tunate, cu burta pe sol), drumul deși de pietriș este în stare bună. Deja de pe drum zărim Banda Albastră care ne indică traseul.

Mașinile se lasă în ceva parcare micuță de după Cârnic iar de aici... la pas! Noi am mai urcat un pic cu maşina pentru că nu ştiam dacă acela este sau nu locul însă nu vă recomand să faceţi asta. 

Imediat după ce am început urcarea agale pe drumul forestier, la stânga, coborând pe niște trepte de lemn se poate vedea Cascada Lolaia. Faină și cu loc de făcut poze. Noi am bifat-o la întoarcere de abia căci la urcare era un grup mărișor de copii și am preferat să îl ocolim.


Urcarea este ușurică și păstrează până la un moment dat traseul comun Gențiana – Pietrele. După o curbă, se face o bifurcație unde Banda Albastră continuă în dreapta spre Pietrele iar Triunghiul Albastru duce drept spre Cabana Gențiana. Mai sus, traseele urmează să se întâlnească din nou însă pentru a nu ocoli, noi am luat-o direct pe Triunghi Albastru.


Și ne-am super bucurat de traseu căci am găsit minunată pădurea asta încărcată de mușchi verzi, pâraie de apă și pe măsură ce urcam, pâlcuri de zăpadă și gheață. Și mirosul...nu mai spun că veșnic îmi e dor de aerul acela umed și răcoros al pădurilor de conifere. E minunat!



După cam două ore de urcare am început să dăm de brândușe.... wow și câte brândușe. Cum zăpada se retrăsese un pic iarba uscată era invadată de sute și sute de gingașe floricele movalii. O armată de frumusețe aici ... și un bondar!






Din brândușă în brândușă și poză în poză am ajuns să dăm nas în nas cu Gențiana. Faină treabă! Am fost imediat întâmpinați de cabanier și ne-am și așternut la vorbărie. Ce să mai că atât am povestit că mai gata am uitat de traseu așa că pe la două și ceva ne-am luat și noi și ne-am văzut de drum.






Traseu Cârnic - Cabana Genţiana


  • Timp: 2 h cu pauze (traseu efectiv 1,5 h)
  • Distanță: 5 km
  • Diferență de nivel: +/- 500 m
  • Marcaj: Bandă Albastră + Triunghi Albastru

GPS Track MapMyHike






Traseul Cabana Genţiana - Curmătura Bucurei


Dacă jos era lejer vreme de tricou, sus zăpada încă biruia și sub soarele acela deosebit de cald. Pe alocuri ne mai înfundam până la șolduri, pe alocuri pășeam ca pisicile tiptil pe coama de zăpadă însă încet și cu grijă lucrurile mergeau de la sine.


Pentru că mai plecaseră oameni înaintea noastră pe același traseu nu am avut probleme de orientare căci ne-am luat după urmele lor. Traseul ponește din fața cabanei tot pe Bandă Albastră și duce spre Curmătura Bucurei via Tăurile Pietrele.


Din coamă se poate continua în partea dreaptă spre Vârful Bucura (l și ll), Retezat și Lolaia iar în partea stângă spre Peleaga, Păpușa, Custura. Tot de aici se poate coborî spre Lacul și Refugiul Bucura și de acolo spre Poiana Pelegii. Se poate face și un mic circuit coborând din șa spre lacul și valea Stânișoarei – Cabana Pietrele.


Revenind la oile noastre, după ce am trecut de Lacul Pietrele, din care nu am văzut mare lucru căci era acoperit de zăpadă am început o urcare mai pieptișă spre Curmătura Bucurei.


Cum încă nu avem în dotare colțari și pioleți ne-am bucurat de treptele bine săpate în zăpada înghețată și topită făcute de antemergătorii noștri. Pe urcare a fost totul ață căci era abrupt dar sigur, însă coborârea a fost cu inima mai strânsă și multă atenție.



Când am ajuns în coamă ne-au săltat inimile de dragul peisajului. Am realizat totodată că am fi putut merge și până pe Custura Bucurei sau chiar pe Bucura însă având în vedere că am plecat foarte târziu în traseu am decis să facem cale întoarsă pentru a coborî pe lumină.



Bucura se ascundea încă sub zăpezi și pe bună dreptate – aici primăvara încă nu și-a câștigat teritoriul.

Don't mind the focus...we didn't! :P

La cabană am mai dat de oameni faini...și de oameni pentru care regret că în parcurile naționale nu se intră pe bază de control psihiatric. Nea „Marean” ăsta ne-a cam obosit toată seara cu impresiile lui aburite de alcool. Partea proastă e că dimineața avea aceleași idei...deci nu era alcoolul. Respect pentru cabanier că a răzbit cu stoicism atacurilor de penibilism din partea buzoianului care susținea că Timișul și Aradul trebuie să nu mai existe că acolo nu sunt oameni, că în România e „atâta pădure că nu putem noi tăia cât crește ea la loc” (deci concluzia bizonului - e bine că se taie) și că „ăia care poatră bocanci la munte vara nu-s montaniarzi”. WOW! Bine Marean!

Una peste alta însă noi ne-am simțit foarte fain și cu drag așteptăm prilej de întoarcere.


Traseu Cabana Genţiana - Curmătura Bucurei


  • Timp: 4,5 h cu pauze (traseu efectiv pe vară aprox 3 h)
  • Distanță: 6,7 km
  • Diferență de nivel: +/- 500 m
  • Marcaj: Bandă Albastră

GPS Track MapMyHike




Traseul Cabana Genţiana - Cabana Pietrele - Cârnic


La coborâre, a doua zi am ales să mergem pe ocolite pentru a vedea și Cabana Pietrele, unde dacă tot ne-am întâlnit cu niște cunoscuți am profitat și de cafea și am stat ca șopârlele la soare. Dar ceeee bine a fost! De la Gențiana continuăm prin pădure pe Bandă Albastră spre Pietrele – traseu de aproximativ 40 de minute iar de la Pietrele la Cârnic undeva spre o oră - o oră şi ceva. 

Scurt am vizitat și Cascada Lolaia și apoi....home sweet home!





Traseu Cabana Genţiana - Cabana Pietrele - Cârnic


  • Timp: 3 h cu pauze (traseu efectiv 2 h)
  • Distanță: 6,5 km
  • Diferență de nivel: +100 m / - 500 m
  • Marcaj: Bandă Albastră 

















Retezat: Gentiana, Curmatura Bucurei si O Simfonie de Branduse Reviewed by Karina Isar on luni, mai 09, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.