Traseul spre Gugu - Varful Ascuns sau Muntele Sacru al Dacilor


Sunt vârfuri și vârfuri. Vârfuri de care ai auzit parcă, vârfuri de care habar nu ai, vârfuri de care ți-au spus alții, celebre, pe care ai fost sau pe care le ai în plan de multă vreme dar din oarecare motiv nu ai reușit să ajungi încă. Gugu, pentru mine a fost unul dintre locurile în care mi-am dorit să ajung de tare multă vreme și acum în sfârșit s-au aliniat planetele pentru a ajunge acolo.


Cum ajungem acolo?


Pentru a urca pe Gugu, cea mai fezabilă variantă este dispre barajul Gura Apelor. Iar dacă vreți explicația completă cu start din Timișoara: se merge către baraj via Oţelul Roşu - Clopotiva. Trecem barajul, intrăm pe drumul prost, plin de gropi, dar practicabil pentru mașini mici (minus elemente tunate cu burta pe sol) și ajungem la bariera de la Parcul Național Retezat. 




De acolo urmăm drumul spre Cabana Rotunda, iar după primul pod (cel peste Lăpușnicul Mare) facem dreapta, urmărind conturul lacului pentru încă 4,5 km. Înainte de a ajunge la podul de tuburi peste Lăpușnicul Mic, există o mică parcare (5-6 mașini) aici lăsăm mașina și luăm bocancii. 


Unde dormim?


Pentru că am plecat vineri dupămasa, și am preferat să nu urcăm la lumina frontalelor am campat seara pe malul lacului după ce am intrat în Parcul Național Retezat. Deși de sus părea să fie o grămadă de locuri de pus cortul, când ajungi jos, mai lângă lac constați că unul e mai cu pietre și mai cu denivelări și mai în pantă decât altul. Asta și faptul că sub iarba până la genunchi avem sol vreo 5 cm și apoi piatră... atâta piatră că nu aveai cum să bagi nici cuiele de la cort. Dar merge...pentru o noapte nu e așa catastrofal! O variantă bună este și să eviți cazarea acolo și să îți plănuiești excursia în așa fel încât să urci direct. 

A doua noapte am petrecut-o lângă refugiul Gugu. Aici, evident sunt două variante, fie dormi la refugiu, fie dormi cu cortul. Evident, este de dorit să dormi cu cortul din două motive: refugiile se folosesc în caz de urgență și este bine să ai cortul la tine pentru că nu ai cum să ști dacă refugiul este sau nu ocupat de alți oameni. Nici aici situația cu locurile de campat nu e grozavă... totul e în pantă și unde nu e pantă e denivelat rău. Am pendulat vreo 15 - 20 de minute până să găsim loc pentru două corturi mici. PS: nu recomand să veniți cu ceva cort mai mare pentru că e foarte greu să găsești loc unde să îl pui. 


Traseul și povestea


Traseul spre Refugiul Gugu


Dimineața am făcut ochi, am dejunat, am așteptat un pic să ne usuce soarele corturile și am pornit spre locul de unde aveam să intrăm în traseu. Țin să spun că aveam un pic emoții pentru starea drumului până acolo... speram să nu fie mai rău decât cel spre Poiana Pelegii, și uimitor, drumul este excelent. Nu este asfaltat, dar e pietruit și se poate merge lejer. 

Pe drum, peisajul este frumos așa că am zis hai să fac și o poză, să am să vă arăt. Deci, pun mâna pe aparat, fac setările și .... nu face poză! De ce nu focalizează? Mă uit la el... insert memory card! Direct la Alex: tu ai lăsat cardul acasă???? La care îmi spune că nu, ar trebui să fie în aparat. Deschid, mă uit, așa era, cardul era acolo.... dar se stricase. I s-a rupt o mică bucățică de plastic dar cum lamelele erau ok și în laptop mergea, nu m-am gândit nici o secundă că aparatul este mai mofturos. Astfel singura opțiune mai rămânea GoPro-ul. Noroc cu el!

Am pus bocancii, am făcut rucsacul și am avut toate intențiile să pornesc GPS-ul, să înregistrez traseul... știind că nu găsești pe tot Internetul ăsta o descriere calumea, cu hărți cu GPS despre cum se ajunge la Gugu - mai toată lumea se plânge ba că nu este marcat bine, că nu se știe exact unde este intrarea, că trebuie să fi foarte atent...  Surpriza numărul doi: nu îmi merge GPS-ul! Incredibil!!!! Azi totul e pe dos! Atât m-am agitat pentru traseul acesta și acum nu am nici poze nici GPS! Am închis toate cele și am plecat cu ușoare urme de bot de crocodil.... asta e. 


De la mașină, trecem podul de tuburi și începem traseul prin partea dreaptă a albiei râului, trecând pe o potecă cu bolovani și plante specifice albiei. Soarele era deja bine plantat pe cer și gradele erau multicele... așteptam pădurea! 


Este destul de evident traseul iar dubiosul marcaj ROZ este și el vizibil și bine plasat, micile schimbări de direcție sunt bine semnalizate așa că fără griji, până la refugiu totul este în regulă. De jos, de la mașină, până la refugiul Gugu avem o distanță de 3,5 km (dus) și o diferență de altitudine de 500-600 m. Noi am făcut 2.5 h pe urcare, probabil se poate ajunge și mai repede. 


Înainte de a ajunge la căbănuță am trecut pe lângă toaletă. Faină treabă, oamenii ăștia care au muncit să pună treaba pe picioare s-au gândit la toate! Tot respectul.



Am ajuns și la refugiul Gugu - 1686 m!!! E momentul să punem corturile, să luăm prânzul, să așteptăm un pic să se domolească soarele și căldura și să urcăm spre Gugu. 


Traseu 

Diferența de altitudine: + 500-600 m
Distanța: 3,5 km total (parcare - refugiu)
Timp: 2 ore, 30 min urcare (1,5 h coborârea)
Marcaj: Bandă Roz

Notă: traseul pe GPS este în sens invers, de la refugiu spre parcare - coborârea.




Traseul spre Vârful Gugu


De aici avem și GPS și internet! Yay! Pentru a urca spre vârf, prima dată trecem Șaua Branu (cum stai cu fața la refugiu, este șaua din partea stângă, în linie cu refugiul). Este o urcare mai pieptișă, care te poartă pe lângă o stână prin câmpul de salate - evident că nu sunt salate, sunt ceva plante urâțele care apar peste tot în zona aceasta. 


În șa facem o pauză, o poză... lucrurile nu-s așa simple! :P 


După șa, drumul cotește ușor spre stânga și peisajul începe să devină tot mai frumos! Deja avem și lumină caldă de apus și suntem tot mai entuziasmați. Nici unul dintre noi nu fusese pe Gugu deci aveam de-a face cu o premieră generală! 


Suntem într-o căldare atât de frumoasă! Nu pentru că ar fi 100 de lacuri și stânci impresionante... ci pentru că totul este atât de cursiv, atît de plăcut privirii încât nu ai cum să nu te lași pătruns de o pace interioară absolut fantastică.


Începem să înțelegem de ce Muntele Sacru al Dacilor... și totodată începem să înțelegem și de ce Muntele ascuns...pentru că încă nu îl vedem. Gugu are într-adevăr o poziție interesantă, fiind înconjurat de munți, îți dă impresia unui vârf ascuns.


Și cum tot vorbim de daci... am avut și noi Tarabostes-ul nostru - voila un profil dacic autentic!


Hah! I think I've spotted it! Yup, ăsta e!


Înainteeee! Salutăm de sus și Lacul Gugu. 



Am zburdat pe ultima bucățică de traseu entuziasmați maxim! 


Hello Gugu!



Priveliștea de sus, este minunată. Avem în jurul nostru Țarcu, Godeanu și Retezatul într-un apus de poveste. Am rămas îndelung pe vârf căci totul era atât de frumos că îți venea greu să te dezlipești.



Faină tura! :)



Traseu

Diferența de altitudine: +/- 600 m
Distanța: 8,25 km total (dus-întors: refugiu-vârf-refugiu)
Timp: 4 ore, 30 min ( 3,5 ore de mers efectiv)
Marcaj: Nu există




Bine de știut


  • Pentru a ajunge la traseu, trecem prin Parcul Național Retezat - asta înseamnă că trebuie să plătiți intrarea în parc: 7 lei / mașină și 10 lei / om.
  • Lângă refugiul Gugu, la 5 minute este un izvor cu apă din belșug. Nu are rost să vă aprovizionați cu apă în exces de jos, luați numai cât aveți nevoie pentru o urcare de 2 ore jumătate. Izvorul este în pădure, în fața refugiului, ușor în partea stângă (cum stai cu spatele la refugiu).
  • Atât pe Gugu cât și la refugiu aveți semnal, cu puțin noroc, din când în când merge și 4G.
  • Puteți contribui la bunăstarea stocului de provozii al refugiului cu produse greu perisabile sau alte obiecte folositoare montaniardului. 









Traseul spre Gugu - Varful Ascuns sau Muntele Sacru al Dacilor Reviewed by Karina on miercuri, septembrie 02, 2015 Rating: 5

12 comentarii:

  1. Excelenta poveste si descriere. Merci fain si pentru track-uri :)
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru descrierea pentru aceasta tura spre Vf Gugu , sper ca la sfarsitul acestui Wek sa reusesc sa ajung si eu acolo sus , ma bucur macar ca de jos pana la refugiu este bine marcat cu banda roz , de la refugiu am vz traseul vostru deci nu cred ca vor fii probleme pana pe vf .Felicitari pentru tura inca o data si la cat mai multe ture pe munte , si nu in ultimul rand vreau sa apreciez descrierea facuta , putini descriu asa de bine ca tine turele pe care le fac . Sanate si numai bine si Cel Preinalt sa va pazeasca ori unde ati merge .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îţi mulţumesc şi eu pentru toate gândurile bune şi mă bucură faptul că articolul meu a putut să te ajute. Îţi urez vreme bună şi cărări uşoare! Aştept cu drag să îmi spui impresii după ce te întorci din tură. :)

      Ștergere
  3. Multumesc si eu de ganduri , totusi am uitat sa te mai intreb un mic detaliu si anume dupa ce treci de podul acela de tuburi care trece peste Lapsusnic traseul merge in dreapta raului si am observat ca este banda ROZ , intrebarea este, se mai trece vreo data peste rau pe undeva inainte de a intra in padure ? De ce te intreb asfel ca in cautarea mea despre acest traseu am vazut niste iubitori de munte cu bocancii in maini si bagati pana la genunchi in raul acela , si am cam cascat ochii mai ales ca acum in luna noiembrie sa fac si eu asfel de barbatie hihihi )))) dar daca trebe trebuie totusi astept raspunsul de la tine , va saluta costy din Resita .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mergi prin albia râului la un moment dat dar acum cu siguranţă nu ai parte de aşa ceva. Albia este foarte mare şi noi când am fost am prins apă poate pe 10% din ea. Poate primăvara când plouă mult, când se topesc zăpezile să fie şanse să prinzi apă în traseu, dar acum cu siguranţă nu. Te salut şi eu din Timişoara! :)

      Ștergere
  4. Am inteles, acum baza de date este actualizata urmeaza acum sa mai punem un varf pe lista multumesc si la intoarcere ati voi spune cum a fost , dar pana atunci ati fac cinste cu o melodie frumoasa----Fără Zahăr - D'la munte--- https://youtu.be/NRYmknHlYFU?list=PLfEA7xdvI8NuT5MhpHWliMWOyB61AQNqh

    RăspundețiȘtergere
  5. Am promis ca revin cu un comentariu despre tura facuta de noi Duminica 15 Nov 2015 ,ce sa spun a fost nebunie am avut o zii superba peisaje de vis si multa munca . Plecati de la 5 dimineata din Resita dupa 3 ore eram la podul acela de tuburi in care se intra in traseu , totul a fost bine si frumos apa din rau nu ne-a pus probleme dar intrarea in padure a fost turbata urcarea aia ne-a incalzit bine de tot, zburau hainele de pe noi wau wau , apoi sa mai domolit panta si a fost bine pana la refugiu Gugu si apoi pana in saua bran a mai fost putin de urcat in rest plimbare pe Bulevard , pana aproape de varf am avut ceata si vant dar chiar cand ne pregateam sa ajungem pe varf ca printr-o minune sa curatat tot Cerul si ne-am bucurat de frumusetile acelor munti frumosi din cale afara .Multumim Domnului am avut o zii frumoasa .Inca o data as dori sa a-ti multumesc pe aceasta cale pentru prezentarea facuta de voi ne-au ajutat enorm , deja mergeam la sigur nu mai era nici o necunoscuta in privinta traseului si de acea din partea noastra ai un 10 si tine-o tot asa , ai un blog minunat cred ai muncit foarte mult dar uite ca truda ta nu este degeaba . Domnul sa va Binecuvinteze si sa va pazeasca pe ori unde ati merge.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucura tare mult! Felicitari pentru tura. Excelent ca ati avut noroc sa se curete norii pentru vederea de pe varf! Da sunt portiuni mai pieptise in traseu dar overall e un traseu fara dificultati. Iti multumesc inca o data pentru toate cuvintele frumoase si incurajari. Le apreciez foarte mult si ma alimenteaza pentru a continua sa scriu! Carari usoare si zile cu soare iti doresc, numai bine! :)

      Ștergere
    2. as vrea sa stiu daca sunt animale salbatice in zona?si daca v a ti intalnit cu ele?

      Ștergere

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.