Circuitul Balatonului pe biciclete


Un mini concediu reușit - circuitul Balatonului pe biciclete - 240 km în două zile jumătate pline de zâmbete și sudoare, emoții și sentimente minunate! 


Cine nu a fost la Balaton și ar fi tentat să spună că nu a pierdut nimic este clar pe minus, căci lacul de la vecinii noștri este cu adevărat un loc de vizitat și de savurat, de descoperit și în cele din urmă, de îndrăgit. Vă invit mai departe să vedeți Balatonul prin ochii mei și să trăiți această experiență minunată alături de mine.

balaton-lake


Cum ajungem acolo


Primul și primul lucru, să punctăm Balatonul pe hartă și să marcăm locul de unde a început mica noastră aventură. Timișoara - Veszprem, 400 km, nu cred că are rost să spun, dar drumul este excelent, în mare măsură se merge pe autostradă și în aproximativ cinci ore ajungeți lejer.

Nu uitați de vigneta de la unguri, care costă aproximativ 10 € și este valabilă 10 zile. 



Circuitul şi povestea

Am așteptat și Paștele acesta de multă vreme, vorbisem cu doi oameni faini să facem o tură în Maramureș, tură ce fusese deja replanificată de două ori și eram încântați că în sfârșit vom merge! Cu o săptămână înainte de Paști, însă, se pare că s-a întors iarna și asta ne-a încurcat mult planurile căci traseele erau închise din cauza riscului de avalanșă iar în condiţiile astea nu merita să facem cei 500 km doar ca să avem la ce să ne uităm de pe geam. Așa că am abordat planul B, care tot așa, fusese pe lista de așteptare de ceva vreme: circuitul Balatonului pe biciclete.

balaton-lake

ZIUA 1






Miercuri seara am împachetat toate cele necesare, ca joi dimineaţa să putem să ne trezim lejer şi să o zbughim fără prea multe bătăi de cap. Am făcut planul de acasă, ştiam exact spotul unde puteam să parcăm maşina fără să contribuim la bugetul maghiar şi era chiar lângă pista de pe care urma să ne începem traseul.

Am făcut bagajul şi ... la drum!

Veszpremul este situat în Nord-Estul Balatonului, la 12 km de Balaton. Dar dupa 3-4 km pe plat începe o coborâre uşoară pentru cam 10 km urmată de un pic de urcare după Balatonkenese şi apoi când ajungem pe malul sudic al lacului avem în mare parte drum drept. Prima parte a traseului este când pe pistă când pe drum dar totul este foarte bine amenajat. Noi am rămas profund impresionaţi de cum arată malul lacului: de la primul contact, chiar dacă totul era pustiu şi turiştii mai aveau mult până să apară, totul era deja aproape pregătit, curat, aranjat şi îmbietor.

balaton-lake

Siofok este unul dintre centrele turistice ale Balatonului, aici puteţi să vă opriţi pentru o mică aprovizionare cu ce aveţi nevoie.

balaton-lake

De aici, imediat intrăm în Zamardi - o altă localitate cu o vedere excelentă spre Tihany și loc de cinci stele pentru admirat apusul.

balaton-lake

< Click pe imagini pentru a deschide galeria! >


Ai spune că am calculat-o la fix având în vedere faptul că atunci când am ajuns tocmai se instala un apus aşa ca la carte cu câţiva nori de decor, cu un soare mare de un roşu aprins, cu o apă liniştită şi o răţuşcă singuratică în larg.

Prima zi pot spune că ne-a uns pe suflet. Traseul a fost mai mult decât decent căci după cinci ore de stat în maşină 60 de km de pedalare vin ca un răsfăţ aproape.

balaton-lake


ZIUA 2







Apartamentul în care am stat a fost cum nu se poate mai bun: foarte spaţios şi cu cel mai confortabil pat în care am dormit eu vreo dată. Ştiţi momentul acela în care aţi dormit atât de bine încât dimineaţa vă treziţi înainte de a suna ceasul şi sunteţi extrem de fresh, odihniţi şi relaxaţi! Am amplificat toate astea cu o şedinţă de yoga printre primele raze ale dimineţii în timp ce Alex încă patrula prin lumea viselor. This I call a wonderful morning!

Când am ieşit din cuib, echipaţi de "luptă" am dat de o zi absolut senină dar încă cufundată într-o ceaţă lăptoasă de dimineaţă timidă. Good morning Balaton!

balaton-lake

De la Zamardi am pornit urmând traseul care te poartă prin cartiere de căsuţe pe malul lacului. Trebuie să spun că am rămas cu o impresie bună şi aici vis-a-vis de bunul gust al vecinilor noștri. Toate casele aveau un sens, aveau o logică şi un numitor comun parcă; ai zice că la oamenii ăştia arhitecţii "oraşului" sunt chiar porniţi să facă treabă bună! Toate căsuţele sunt la unison, nu există opulenţă afişată ostentativ, evident nu au palate ţigăneşti sau parcele trasate la al zecelea pahar de vin. Pe lângă asta, cum muncesc oamenii ăia, ca nişte furnicuţe şi în timpul săptămânii şi în weekend, şi Duminica şi când trebuie... aparent ei au înţeles că "Dorel" singur nu poate şi ar trebui să fie un şef la zece muncitori nu un muncitor la zece şefi. Ce să zic, ungurii sunt mai în Europa decât noi...cu nişte ani buni.

Revenind la oile noastre, din când în gând mai dăm de câte o faleză unde puteţi să vă strecuraţi printre pescarii pasionaţi pentru a surprinde nişte cadre sau pur şi simplu a contempla şi admira culoarea Balatonului.

balaton-lake


Liniştită partea asta de traseu, când mai lină când mai în valuri dar apogeul zilei a început undeva după a doua jumătate a zilei, când am ajuns la o parte foarte frumoasă unde pista este excelentă şi te plimbă şerpuit printr-o zonă mlăştinoasă, cu copăcei, cu floricele, cu trestii şi un aer îmbietor de vară parcă.

balaton-lake-trail



Următoarea pauză o facem la Keszthely un mic orăşel tare simpatic chiar în capătul lacului. Am făcut un mic ocol pentru a vizita centrul oraşului care este foarte cochet şi aerisit.


Tot aici am dat bineţe şi Palatului Helikon - un impresionant gigant de arhitectură barocă, al treilea ca mărime din Ungaria.

Partea de curte era în amenajare şi din câte am înţeles, din Iunie 2015 îţi vor redeschide porţile în formulă renovată. Chiar şi aşa, palatul arăta foarte bine şi pentru a-i vizita grădina şi partea exterioară se poate intra pe gratis.

În interior găzduieşte un muzeu şi multe surprize iar pentru mai multe informaţii, aici găsiţi site-ul oficial al Palatului Helikon.

Helikon-Castle

Tot pe asfinţit am ajuns şi la căsuţa din poveste unde urma să înnoptăm, în localitatea Vonyarcvaseghy. Tura asta nu am avut vedere spre apă dar am dormit bine şi am încheiat ziua mulţumiţi.


ZIUA 3






Dimineaţa se arăta cum nu se poate mai bine, soarele ne surâdea din nou şi ne invita la pedalat! Azi avem o zi lungă şi interesantă! Am dejunat, am pregătit bagajul şi i-am dat galop spre Szigliget - de abia aici am concluzionat că am uitat să scot aplicaţia de GPS de pe pauză aşa că a dat cu virgulă când am repornit-o şi biata de ea s-a trezit dimineaţa, ca după o beţie zdravănă, într-un alt loc faţă de ce îşi amintea cu o seară înainte.

Hungary-Ungaria-balaton-lake

Partea până la Szigliget are o pista excelentă de unde se văd în depărtare nişte dealuri îndrăzneţe, un peisaj mai săltăreţ mai ales pentru cei care spun că Ungaria e la boloboc.

balaton-lake-ungaria-hungary

Am inclus în traseul nostru cetatea de la Szigliget (Szigligeti Var) şi vă sfătuiesc să faceţi la fel căci de aici aveţi o vedere panoramică excelentă iar cetatea în sine este foarte drăguţă. În interiorul cetăţii găsiţi chiar şi un mic bufet, spaţiu de joacă pentru copii şi tir de arc (tot pentru copii).

Szigleget-balaton-lake

Mai departe, de la cetate coborâţi înapoi în oraş şi de aici începe zona deluroasă de unde aveţi două opţiuni:

  • fie continuaţi traseul spre Tihany pe malul Balatonului urmărind să treceţi prin localităţile: Szigliget - Badacsonytördemic - Badacsonytomaj - Balatonszepezd - Zánka - Aszófő şi Tihany.
  • fie faceţi un mic ocol pentru a cunoaşte zona viticolă a Ungariei mergând uşor spre Nord prin: Szigliget - Badacsonytördemic - Badacsonytomaj - Káptalantóti - Köveskál - Zánka - Aszófő şi Tihany.

De menţionat, prima variantă este mai lejeră probabil căci aş spune că evitaţi combinaţia bicicletă + deal şi poate este mai interesantă dacă vreţi să fiţi aproape de lac. Noi am ales varianta prin vie nu pentru că am fost noi chitiţi pe asta ci pentru că ne-am luat cu vorba cu pozele şi când ne-am uitat pe GPS deja nu mai avea sens să ne întoarcem. Dar cine a prins 48 km/h la coborâre??? ... bine să vă spun că pe alocuri am urcat cu 5 km/h? Antrenament şi limbă de un cot!


Am coborât înapoi spre Zánka şi am continuat drumul. Eram tare curioşi să ajungem pe Tihany, cireaşa de pe "tortul Balatonului". Un orăşel turistic deosebit, cu căsuţe tradiţionale, mâncare excelentă şi un aer uşor medieval.

tihany-balaton-lake

tihany-balaton-lake tihany-balaton-lake


Aviz amatorilor sau mai degrabă amatoarelor de lavandă - aici găsiţi un magazin plin numai de produse cu şi din lavandă ... şi un magazin plin de marţipan!


Încă o vedere de deasupra Balatonului şi ne pregătim pentru ultima parte de drum înapoi spre Veszprem. Când ajungeţi la Csopak, din nou aveţi două variante de a merge spre Veszprem:

  • continuând pe pista de pe mal prin localităţile: Csopak - Alsóörs - Balatonalmádi - Szentkirályszabadja - Veszprem. Traseul pe aici este mai lung (24 km) dar mai uşor şi evitaţi traficul.
  • înainte de intrarea în Csopak, faceţi stânga şi urmăriţi Drumul 73 care vă traversează dealurile spre Veszprem. Scurtaţi distanţa căci traseul aşa are doar 15 km însă mergeţi pe un drum unde nu este pistă şi se circulă cu viteză iar totul se amplifică având în vedere că în cei 15 km urcaţi aproape încontinuu.
balaton-lake

Evident că noi am ales varianta mai scurtă dar am regretat căci eu cel puţin am ajuns epuizată la maşină după o zi de 100 km de pedalat la deal! But I will survive, and I did! Nu vă imaginaţi ce fericită am fost să văd maşina! Să ştiu că în seara aia nu mai trebuie să pedalez nici măcar un metru! 



Una peste alta, pot să spun că această tură a fost excelentă şi mă bucur atât de mult că am putut să o bifăm pe lista noastră de bunătăţi! Pe cei ce aveaţi dubii, sper că v-am convins, cei ce nu aveau inspiraţie, sper că aţi găsit iar cei curioşi sper să îmi scrieţi înapoi să îmi spuneţi cum a fost experienţa voastră, ce ați mai inclus voi pe listele voastre și dacă v-a plăcut tura.

balaton-lake

Unde dormim


La capitolul cazare totul depinde de perioada în care mergeți. Balatonul este 100% turistic, deci de jur împrejur veți găsi campinguri, pensiuni și hoteluri la tot pasul și pentru toate buzunarele însă doar în full sezon. Mai exact, totul se deschide undeva după 5 Mai și se închide la sfârșit de Septembrie. Clar există și cazări care funcționează pe toată durata anului însă opțiunile se restrâng cu mult. Ca regulă generală, campingurile sunt în general închise din Octombrie până în Aprilie, doar unele deschid la început de Aprilie. 

Când am început să căutăm cazare pornisem cu alte planuri, cu bicicletă, cort și dormit în camping dar am întâmpinat două obstacole. Primul era că la început de Aprilie puteam să numărăm pe degetele de la o mână campingurile deschise iar al doilea era că trebuia să ducem tot echipamentul în spate, având în vedere faptul că bicicletele noastre nu au suporți și genți laterale. Așa că am analizat mai bine și am schimbat 180 planul: căutăm cazări! 

Am luat la puricat Internetul pentru că bugetul nostru era destul de limitat și deci, am fost forțați să alegem cazările strict pe preț versus itinerariu. Având în vedere că aveam în mare de străbătut 220 km (socoata inițială) în două zile jumătate am decis ca în prima zi trebuie să tragem pe dreapta după aproximativ 60 km, a doua zi după 90 km și astfel că ne mai rămâneau încă 90 km pentru a treia zi. În funcție de asta am stabilit zonele în care am început să căutăm un locșor de cuibărit sub stele.

Pelso Apartments


Prima cazare a fost la Pelso Apartments în Zamardi, vis-a-vis de Peninsula Tihany. Normal ar fi să vorbesc despre plusuri și minusuri însă am de punctat doar pentru prima parte. Apartamentele sunt excelente iar locația cum nu se poate mai bună, pe malul lacului într-o zonă foarte liniștită.

Câteva apartamente cu băi proprii cu vedere spre stele, frigider în cameră, cele mai confortabile paturi pe care ai dormit vreo dată și o bucătărie comună foarte spațioasă și dotată cu tot ce trebuie iar dacă vă așteptați la un preț sănătos, vă spun că în extrasezon noi am plătit 60 de lei / cameră pentru o noapte aici. Tot ca avantaj chiar lângă clădire există un restaurant și la aproximativ 500 m aveți și un mic magazin cu de toate.


Locația nu are recepție însă noi am sunat chiar când am ajuns acolo și gazda a venit în nici cinci minute, ne-a primit foarte bine și ne-a pus bicicletele la loc sigur. 


Gyöngyvirág Ház


A doua cazare la Balaton a fost cel puțin la fel de faină ca prima, dar ușor diferită - Gyöngyvirág Ház. Nu este pe malul lacului însă este în Vonyarcvashegy, într-un cartier liniștit iar căsuța în sine este foarte îmbietoare.

Acesta nu este un hotel ci o pensiune agro-turistică unde practic stai la un cuplu de bătrânei foarte simpatici. În partea de casă pe care o închiriază pentru un preț de 80 de lei / noapte fiecare cameră are baie proprie iar în spațiul comun găsim un șemineu și bucătăria cu tot ce trebuie. Afară au o curte drăguță amenajată cu un foișor, băncuțe și canapele. Și aici gazdele au fost atât de drăguțe să ne lase să ducem bicicletele în casă pentru a dormi liniștiți.

Trebuie să spun că noi ne-am simțit excelent la ambele cazări și mai departe le recomand cu încredere și drag! Despre a treia cazare vorbim în articolul viitor căci de aici plecăm spre Budapesta!



Sugestii, recomandări şi lucruri de care e bine să ţineţi cont


  • Best time: Sezonul turistic la Balaton este între lunile Mai - Septembrie.
  • Relief: Ungaria nu e chiar așa de plată! Partea de traseu între Szigleget - Tihany - Veszprem - Balatonkenese este o zonă de dealuri, deci, aveți în vedere acest lucru când vă programați tura să nu faceți aceeași greșeală ca noi. Vorba aceea, e bună mișcarea dar încercați să o dozați corespunzător. 
  • Siguranță: În general, există pistă de biciclete pe întreg conturul lacului, iar acolo unde nu există se poate merge la fel de lejer căci bicicliștii sunt chiar respectați în trafic. În mai toate intersecțiile bicicliștii au prioritate iar acolo unde nu au, este bine semnalizat acest lucru. 
  • Starea pistelor: pista este în general în stare bună, aproape integral pe asfalt dar aviz celor cu cursiere, pe alocuri mai avem și denivelări, asfalt mai grunjos sau porțiuni nu atât de comode pentru astfel de biciclete. Noi avem MTB și a fost excelent chiar și acolo unde am mai luat-o pe arătură, dar e bine de știut.
  • Circuit: aveți încredere în marcaje, întotdeauna duc pe drumul cel bun. De regulă există indicatoare și pe alocuri (în intersecții mai ample) circuitul este marcat cu săgeți adiționale (portocalii) pe asfalt. Oricum, nu vă faceți grijă că de rătăcit e tare greu să te rătăcești.
  • Aprovizionare: încercați să nu vă încărcați excesiv de mult cu mâncare, apă și alte consumabile de genul căci pe traseu sunt o mulțime de magazine, restaurante și locuri de unde puteți să vă aprovizionați iar prețurile sunt absolut decente.
  • Musai interacționați cu lebedele ... sunt atât de funny!


Hi there!
Is that a GoPro?


Sumar


Pe scurt, ce a însemnat Circuitul Balatonului pentru noi:
  • Distanţă parcursă pe bicicletă: 240 km
  • Timp: 2 zile jumătate
  • Timp de pedalare efectiv: 16 ore
  • Diferenţă de altitudine cumulată: 700 m
  • Viteză maximă atinsă: 48 km/h
  • Viteză medie: 15 km/h


Cheltuieli


  • Buget Total: 900 lei (2 persoane/trei zile)
    • Combustibil Timişoara - Vesprem: 400 lei
    • Vigneta Ungaria: 50 lei (10 zile)
    • Cazare: 200 lei
    • Mâncare și alte cheltuieli: 250 lei


După 240 km cu greu, cu bine, cu zâmbete şi cu epuizare pot să spun că sunt absolut mândră că am făcut asta şi dacă ai o bicicletă pe care să te poţi baza te îndemn cu toată căldura să încerci această experienţă. Poate un pic mai bine calculată, poate un pic mai îndrăzneaţă, poate cu prieteni, poate singur dar cu orice preţ, dacă bicicleta este o pasiune pentru tine, nu ezita când cineva propune Balatonul!




balaton-lake

balaton-lake-szigleget

balaton-lake


Circuitul Balatonului pe biciclete Reviewed by Karina on duminică, mai 03, 2015 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Buna Karina, sotia mea si cu mine vrem sa facem Balatonul pe bicicleta. Perioada fiind asa de diferita, iti mai aduci aminte :
    - cum ai gasit parcare pentru masina care ati lasat-o in Veszprem,
    - unde ai cautat cazare - online sau te-ai oprin pe la vreo poarta sa intrebi.

    Multumesc,
    Adrian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Adrian,

      Excelenta alegere, sigur va va place mult.

      Mai sus, in articol ai un link spre locul unde am lasat noi masina parcata (chiar sub 'ziua 1'). Era o parcare micuta care parea sa nu fie prea populata. Noi ne-am uitat de acasa pe maps asa aproximativ sa vedem unde sunt locuri ok de parcat ca sa nu pierdem vremea atunci cu cautatul. :)

      Cazarea, avand in vedere ca noi eram in extrasezon am bookuit pe net (booking.com). Daca optati pentru campings (mergeti cu cortul vostru) puteti sa va opriti pe drum pentru ca pe timpul verii sunt multe campinguri. Totusi, daca optati pentru cazare la pensiuni - sugestia mea este sa rezervati dinainte, sa va asigurati ca au unde sa va tina bicicletele (safe) si ca au si locuri in perioada in care mergeti.

      Daca mai aveti intrebari, cu drag va raspund.

      Karina

      Ștergere
  2. Crezi ca in 24 de ore se piate?
    Tinand cont ca nu m am mai dat de 10 ani,am la dospozitie un an pt.antrenament

    RăspundețiȘtergere

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.