Viziteaza Budapesta pe bicicleta!


Ce faci atunci când ai puţin timp la dispoziţie dar vrei să vezi cât mai mult dintr-un oraş? Simplu! Fie vi cu bicicleta de acasă, fie închiriezi una şi te plimbi peste tot! Aşa am făcut noi cu Budapesta. Amândoi am mai fost, am mai trecut prin Budapesta dar niciodată nu am vizitat-o aşa cum trebuie.



Dar haideţi să vă spun povestea de la început. Numai ce încheiasem CIRCUITUL BALATONULUI pe biciclete, ne-am întors la maşina pe care am lăsat-o parcată undeva la periferia Veszpremului şi urma să mergem spre Budapesta unde pur teoretic aveam rezervare la un camping chiar în centrul oraşului. De aici, mai aveam 100 de km până să trecem pe orizontală. Aveam adresa exactă aşa că am purces spre Bikers Camp. 

Cazare


Când am ajuns ne-am declarat foarte mulţumiţi de zonă, campingul părea foarte liniştit... poate un pic prea liniştit şi fără lumini dar am pus pe seama orei un pic trecute de 22. Vorba aceea în camping când apune soarele se cam încheie şi activităţile. Am sunat şi la interfon, dar nici o mişcare. Nu-i bai am zis, stai aşa că am numărul de telefon, sunăm că poate nu le merge soneria. Şi am sunat... de vreo trei ori şi tot de atâtea ori nu a răspuns nimeni. Deci ce facem la zece şi ceva seara, rupţi de foame şi fără plan B? Ne-am adus aminte că spre capătul străzii era un McDonalds şi deci trebuiau să aibă şi wi-fi. Am dat năvală să vedem ce putem găsi deschis la ora asta. După câteva telefoane am ajuns la Arena Camping, undeva la 9 km faţă de centrul vechi al Budapestei. Campingul este excelent, destul de micuţ dar bine organizat, foarte curat, personalul cum nu se poate mai simpatic  iar preţul excelent - noi am plătit pe o noapte de cazare 65 de lei. După ce am aşternut casa, am făcut un binemeritat duş şi la somn. Mâine nu punem ceasul să sune!


Traseul şi povestea


GPS TRACK
Traseul nostru: 20 km distanță, 2,5 h de pedalat lejer, 5 h toată tura 

Dimineaţa ne-am trezit, am dejunat, ne-am strâns toate catrafusele şi am pornit, pentru a economisi timp, cu maşina spre centru. Aici a venit următoarea aventură, cum găsim noi un loc de parcare în zona centrală? Nu era străduţă să nu aibe semne de oprire/staţionare interzisă. În timp ce ne tot învârteam de colo colo am mai văzut şi alţi compatrioţi căutând cel mai probabil să facă acelaşi lucru. Cu chiu cu vai am găsit un locşor, am parcat, am ansamblat bicicletele am pornit GPS-ul şi aplicaţia de track şi Budapesta here we come!

Am pornit la o plimbare aşa pe unde vedem cu ochii, să gustăm un pic pulsul oraşului într-o minunată zi de duminică. 


Ne-am îndreptat spre Dunăre şi am trecut pe cealaltă parte pe Erszebet Hid (unde hid egal pod) unde mai un pic şi ne luam zborul! Aşa un curent puternic de aer era pe pod că de abia puteai să mergi.


De aici planul era să ajungem în cetatea veche a oraşului astfel că am trecut pe lângă Muzeul de Istorie unde ne-am oprit la o scurtă poză.


Apoi de aici ne-am îndreptat spre partea veche a oraşului cu minunata piaţetă din faţa Matyas Templom şi Fisherman's Bastion - de unde poţi vedea o panoramă a oraşului dar partea proastă e că dacă vrei să urci cele 10 trepte sau câte or fi trebuie să stai la o coadă la caserie şi apoi la altă coadă la trepte... nu am stat. Dar jos, imediat sub turnuleţe este un restaurant şi dacă te strecori elegant printre mese poţi fura un cadru cam la fel de bun ca şi cel de la etaj dar moka!

Piaţeta din faţa Matyas Templom şi Fisherman's Bastion
Matyas Templom
Parlamentului Ungariei văzut din Fisherman's Bastion

Mai departe am salutat clădirea Parlamentului Ungariei de peste drum şi am revenit în Pesta pe Margit Hid unde am reîntâlnit acelaşi vânt turbat!

Tot aici l-am întâlnit și pe our friend the vulture care stătea alene probabil plictisit de jobul mizer cu care s-a ales în minunata captivitate; mai exact turistul curios venea să își bage gheruța într-o mănușă și să îl poarte pe deținut ca accesoriu cool pentru o poză cu rating. Eh, i-am făcut cu părere de rău o poză de la distanță și l-am lăsat în urmă.


E timpul să mâncăm deci am pus radarele de papa şi am tot pedalat până am ajuns pe Oktober Utca unde am mâncat cea mai bună sawarma ever! OMG that was so delicious! Asta venind de la un om care până acum câţiva ani desconsidera total sawarma. 

Cu burţile pline am zis hai să ne facem siesta în City Park, înainte de a pleca spre casă. Aici vine avantajul de a te plimba cu bicicleta într-un oraş mare unde traficul este aglomerat, pe jos distanţele par enorme iar mijloacele de transport fie sunt scumpe fie te fac să ratezi părţi interesante din oraş. Din partea centrală până la parc am făcut cam 7 km care cu bicicleta au curs uşor dar pe jos, pierdeai dus întors aproape două ore.

City Park, Budapest

Dacă ajungeţi în Budapesta e păcat să nu treceţi pe la Hosok Tere, o piaţă interesantă dedicată eroilor iar de aici puteţi merge spre Vajdahunyad Castle, unul dintre cele mai romantice şi frumoase castele din Budapesta iar dacă timpul vă permite probabil merită să vedeţi şi Budapest Zoo and  Botanical Garden - de afară părea foarte interesantă dar din păcate resursele noastre de timp erau pe sfârşit aşa că o lăsăm pe data viitoare.

Hosok Tere

Vajdahunyad Castle

Cam asta a fost pe scurt ce puteţi face în jumătate de zi în Budapesta. Bine, clar Budapesta are nevoie de mai mult, nici nu punem la îndoială însă asta este doar o perspectivă, o idee, dacă vreți o mică excursie de 20 km de pedalat şi căscat ochii la frumuseţea oraşului, căci nu degeaba Budapesta apare mereu în topul preferinţelor turiştilor vis-a-vis de cele mai frumoase capitale ale lumii.

Vajdahunyad Castle

Îmi permit să conchid astfel cum că acest mic concediu de Paşti a fost unul cum nu se poate mai reuşit şi plin de amintiri care sper să ne hrănească setea de călătorie pentru ceva timp şi să aducă mereu zâmbetul pe buze în zilele ploioase sau când nu putem să plecăm iar în ceea ce vă priveşte pe voi, puneţi mâna şi călătoriţi! Now is the moment! :)









Viziteaza Budapesta pe bicicleta! Reviewed by Karina on marți, mai 12, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.