Ce Pun În Rucsac?

Trebuie să recunosc că am grăbit un pic lecția doi din seria Colțul Util. Am început cu Dicționarul Montaniardului tura trecută, unde am explicat ce înseamnă anumiți termeni cu care ne putem întâlni atunci când mergem la munte sau când discutăm cu oameni umblați pe la munte.



Acum că ne-am familiarizat un pic cu anumiți termeni, e cazul să trecem la următorul pas: cum ne pregătim pentru plecat şi cum începem să gândim ce punem în rucsac. Așa că luați aminte și citiți cu atenție!

Ca să înțelegem logistica din spatele rucsacului trebuie să aplicăm gândirea sistematică şi logică, adică să ne orientăm în funcție de altitudinea la care mergem, prognoza meteo și mai ales să ne informăm despre microclimatul local.


Pentru prognoza meteo, nu am să întru în prea multe detalii, cred că skillurile de internaut ar trebui să vă servească în acest sens. Ce pot însă să vă spun sunt niște recomandări de site-uri care în general sunt destul de accurate și au prognoze pentru munți și nu doar orașe. Avem așa: www.yr.no, www.viewweather.com, www.accuweather.com și www.wunderground.com. Pentru Android eu am folosit Weather & Clock Widget sau Foreca Weather.

Clar, una e să mergi la pădure, alta e să mergi în chei și cu totul altceva la munte. Când spun la munte avem în mare două tipuri de munți, fără să catalogăm prea în detaliu și cu referire strictă la România sau țări asemănătoare. Avem munții cu altitudini de până în 1500 m și avem munții de peste 2000 - 3000 m care trebuie tratați foarte diferit. Wait for it, urmează!


Pentru researchul microclimatului local trebuie să vă informați despre: temperaturile pe timp de noapte în zonă, nivelul de precipitații (sunt zone în care plouă mai mult comparativ cu altele), temperaturile maxime pe timpul zilei și tot aici despre traseul propriu zis - vegetație și faună. La partea cu fauna mă refer mai degrabă la gâze, țânțari și elemente de genul dar e bine de luat în calcul și ce animăluțe friendly sau mai puțin friendly putem aștepta prin zonă, asta dacă nu vrei să fi luat prin surprindere.

Next step după ce am pus la punct detaliile de mai sus și ne-am familiarizat cu zona, ne organizăm foarte bine traseul. De ce? Pentru că în funcție de traseu sau trasee ne stabilim și locul și altitudinea la care campăm peste noapte iar aceasta dictează mai departe ce luăm cu noi.

Fiind un articol general, am să propun lucrurile cheie urmând ca în articolele viitoare să vorbim mai în detaliu despre ce avem nevoie în funcţie de anotimp.

Eu când îmi pregătesc plecarea întotdeauna încep de la mare la mic pentru că aşa dictează în primul rând ordinea importanţei - dacă uiţi un prosop e una dar dacă pleci fără sac de dormit e grav.

Apropos de rucsac, e foarte bine să aveţi toate cele importante la voi dar ţineţi cont că nu ne pregătim de apocalipsă şi nici nu ne mutăm aşa că evitaţi lucruri de care nu e sigur că aveţi nevoie!



Basic

Cort - cât mai mic şi obligatoriu cu două foiţe (adică să aibe şi prelată).
Sac de dormit - pe care îl alegeţi în funcţie de temperaturile care se înregistrează noaptea în zona.
Izolir - sau saltea, depinde ce aveţi în dotare dar obligatoriu una dintre cele două.




Cu ce mă îmbrac?

Polar - fie iarnă fie vară la munte te duci cu polarul (fleece) după tine, recomand minim două pentru că you never know când te loveşte frigu' sau te prinde o ploaie şi e bine să ai de rezervă. E uşor şi nu ocupă mult spaţiu aşa că nu te gândi să îl tai de pe listă.


Foiţă de ploaie - la munte vremea este foarte schimbătoare şi te poţi trezi cu ploaie în orice moment aşa că o foiţă de ploaie (geacă foarte subţire, impermeabilă) it’s a must!

Tricoul şi ziua - preferabil nu lua tricouri de bumbac daca nu vrei să transpiri şi să stai ud toată ziua. Indiferent de sfaturile bătrâneşti, la munte you go synthetic! Caută ceva cât mai light, şi cu aerisiri.

Pantaloni - cât mai lejeri, comozi şi practici, nici nu te gândi la “blugi”. O pereche de colanţi de alergat sau pantaloni de drumeţie sunt ceea ce trebuie.

Şosete - să fie suficient de lungi încât să iasă din bocanc, suficient de groase cât să nu te jeneze bocancii şi confortabile (mă refer în special la cusături).

Bocanci - eu de regulă merg pe toată durata anului cu bocanci la munte. Există şi încălţăminte de trekking de vară, mai scurtă însă prefer bocancii pentru că îţi ţin bine glezna, sunt (sau ar trebui să fie) impermeabili şi rezistenţi. Acum sigur, pentru drumeţii uşoare merge şi un pantof de alergat sau de trekking de vară, dar ca idee, bocancii sunt piesa de rezistenţă.

Windstopper / Softshell - una dintre cele mai bune investiţii, un windstopper este recomandat indiferent de momentul anului.

Buff - multifuncţionala ce serveşte ziua ca bandană, seara ca eşarfă şi noaptea drept căciulă. Nu e obligatoriu, dar dacă se întâmplă să ai, pune-o la pachet.

Haine călduroase pentru noaptea, în caz că mergeţi în zone mai răcoroase.



Accesorii Obligatorii

Frontală - e bine să o aveţi cu voi şi în traseu, dacă se întâmplă cumva să coborâţi pe noapte. Şi nu, lanterna nu e chiar o soluţie. O frontală este o investiţie bună iar un Petzl te ţine ani!

Cuţit - un briceag, fie el ce o fi, dar să taie şi să poată fi transportat în siguranţă.

Tacâmuri - aici depinde ce îţi iei de mâncare cu tine dar cel mai util este să iei un spork, şti o treabă: ai şi lingură şi furculiţă iar dacă se mai şi îndoaie la mijloc e perfect.

Recipient pentru apă - desigur dacă aveţi un recipient tip camelbak e perfect, dacă nu, sticle de plastic will do. Întotdeauna e bine să socoteşti cam 2 l de apă pe zi de persoană, deci dacă şti că ai traseu de 8 ore nu lua o sticluţă de jumătate de litru de apă doar. Pe munte nu avem nici magazine şi uneori nici surse de apă potabilă iar hidratarea este foarte importantă.

Rucsacul de zi - atunci când stabileşti base camp-ul undeva şi  faci trasee de o zi trebuie să ai la tine obligatoriu un rucsăcel de zi în care să îţi poţi pune ceva gustare, apa, o geacă de ploaie, frontala şi ce mai ai nevoie pentru traseu. Foarte important, rucsacul să fie comod, să nu te taie pe umeri şi să aibă susţinere bună.

Dacă vrei cană, ia o cană de aluminiu - e uşoară, poate fi pusă pe foc şi este rezistentă. Renunţă la orice idee de pahar de plastic de unică folosinţă sau aşa ceva.

Ar fi bine să ai, o trusă mică de prim ajutor, asta pe lângă un mic pacheţel cu medicamentele cele mai utile: ceva de durere, ceva pentru probleme de digestie (nu ai vrea să rămâi pironit în tufă pentru câteva ore), plasturi şi orice medicamente ce şti că ai avea nevoie. Tot aici, vara, nu plecați fără o cremă de protecție solară!

Majoritatea oamenilor nu au dar o folie încălzitoare ar fi bine să nu lipsească din arsenalul de munte.

Cremene, amnar sau o banală brichetă, oricum ceva de aprins focul - aici fumătorii au avantaj, cu siguranţă nu au cum să uite obiectul muncii.

Asta nici nu ar trebui menţionat dar totuşi mai bine punem pe listă ca să nu omitem, saci de gunoi!


Eu una recomand bețe de trekking - chiar dacă ești experimentat chiar dacă ești începător, bețele de drumeție ar trebui să apară încet încet în colecția ta de articole de și pentru mers la munte. 

Un must have în mod special iarna, ar fi ochelari de soare. De notat: ochelarii de soare folosiți la munte şi la sporturi în general conferă și protecție pentru vânt de regulă. 

Dacă este cazul, un prosopel din acela de munte care e mic, uşor şi absoarbe de două ori mai multă apă decât unul obişnuit şi dacă e prosop, să fie şi un săpun.

Nu uitaţi, obiectele trebuie să fie cât mai mici şi cât mai practice!

Câteva sfaturi pentru cum ne alegem mâncarea pentru la munte.

Partea cu mâncarea este foarte subiectivă, fiecare dintre noi avem un regim propriu de mâncare şi o plajă mai restrânsă sau mai largă de preferinţe iar din această cauză nu am să insist prea mult pe îndrumări în această privinţă. Ce pot totuşi să recomand este ca mâncarea pe care alegeţi să o luaţi să nu fie din categoria celor mai perisabile!

Mâncarea trebuie să fie bogată în calorii (avem nevoie atunci când depunem efort) de aceea este bine să avem cu noi gustări dulci, fructe confiate, alune.

suporte relativ ok căldura - un salam uscat, o pastramă bine afumată şi uscată, o slăninuţă de casă. Totuşi grijă când pleci în traseu să nu mănânci mâncare greu de digerat - organismul depune suficient efort pentru urcare, nu-l încărca suplimentar cu adevărate challenge-uri pentru digestie. Pe lângă carne sigur o legumă ce vă place vouă şi se poate adăuga la meniu şi brânză dar recomandabil cât mai sărată şi uscată (telemea).


Sugestii:
  • Pentru o drumeţie mai lungă putem înlocui pâinea cu lipie sau cu crochete de pâine uscată, biscuiti digestivi sau alte produse asemănătoare.
  • De băut, renunţaţi la orice idee de a căra după voi suc, nu este o soluţie bună. În apă însă poţi stoarce o lămâie, poţi adăuga puţină miere dacă tot vrei ceva cu gust.
  • O soluţie la îndemână dar nu sănătoasă - supa la plic sau noodles.
  • Şi nu în ultimul rând, pentru mese mai saţioase, renumitele conserve! Aşa este, la munte mănânci conserve! Ca idee, dacă luați conserve este bine să luați și primusul (arzătorul și butelia) cu voi.
  • Fructe - este recomandat să mănânci fructe pentru hidratare şi aport de vitamine.

Și cel mai important, nu îți uita aparatul foto! Acestea fiind spuse, declar pasul doi al trainingului încheiat şi vă dau întâlnire tura viitoare cu alte detalii despre ce trebuie să ştim atunci când plecăm la munte! 


Şi-am încălecat pe-o şa, şi v-am spus povestea aşa!
Şi-am încălecat pe-o prună şi-am mai pus în rucsac o alună!
Şi-am încălecat pe-o roată şi m-am dus să-mi iau o gheată!
Şi-am încălecat pe-o punte şi m-am dus direct la munte!




Ce Pun În Rucsac? Reviewed by Karina on joi, mai 15, 2014 Rating: 5

4 comentarii:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.