Prima Zi de Primavara prin Cheile Nerei


Legenda Mărțișorului spune că Soarele obișnuia să coboare pe Pământ luând chipul unui flăcău pentru a dansa la hore, până într-o zi când a fost furat de un Zmeu și închis într-o temniță. Un tânăr viteaz a pornit în căutarea Zmeului pentru a-l elibera pe Soare - călătoria sa a durat trei anotimpuri iar ziua în care a reușit să îl infrângă pe Zmeu și să îi redea libertatea Soarelui a fost astfel prima zi de Primăvară.


Am pornit și noi pe tărâm de legendă să sărbătorim prima zi de Primăvară în Parcul Național Cheile Nerei Beușnița. Locația este minunată pentru plimbări ușoare iar traseele pot fi practicate cu ușurință de oricine. 

Orientativ, ai trei variante principale de traseu toate cu pornire de la Podul Bei unde se lasă mașinile. 

Primul ar fi de la Podul Bei - Cascada Văioaga - Lacul Ochiul Beiului - Cascada Beușnița cu o lungime de aproximativ 15  km (dus - întors) ce pot fi lejer străbătuți în 5 ore cu tot cu timp alocat pozelor! De la pod se pornește pe drumul forestier ce duce spre Păstrăvărie iar de acolo pe Triunghi Albastru spre lac și cascadă. 


Traseul number two ar fi spre Sasca Română pe Dungă Roșie. Poteca pornește de la Podul Bei, o ia prin secțiunea de tunele - impresionantă dacă stai să te gândești probabil câtă muncă s-a depus pentru realizarea lor iar spre final se trece Nera pe un pod suspendat spre sat. Este realizabil în 4 ore pe o distanță de de aproximativ 8 km. 




Cel de-al treilea traseu este puțin mai dificil fără să ridice însă nici o problemă și are ca punct de destinație Lacul Dracului. Este un traseu de 11 km până la lac, se merge pe malurile Nerei iar o parte din traseu este săpat în stâncă cu scurte sectoare cu lanțuri, cabluri și scări. Marcajul merge pe Dungă Roșie și se trece pe la Cantonul Damian. Lacul Dracului este un loc de legendă care merită cu siguranță văzut.


Parcul Național este un loc ideal pentru primăvară și toamnă din două motive principale: vara este mult prea cald iar dacă vrei să scapi de căldură e bine să mergi mai la munte iar al doilea, fiind foarte cald și cu multe stânci automat vine la pachet și cu multe vipere - Viperlandia! 


Pentru acest 1 Martie am ales să facem traseul spre Ochiul Beiului și Cascada Beușnița - vremea se arăta minunată și compania excelentă! În rolurile principale: Rosana, Norian, Alex și subsemnata. Primul meu Mărțișor în natură!


Cum spuneam, traseul este foarte ușor, poate fi realizat fără nici un fel de antrenament sau pregătire. Pentru cei cu un nivel foarte ridicat de comoditate, se poate ajunge, mai greu dar nu imposibil, cu mașina până la Păstrăvărie iar de acolo mai sunt vreo 30 min care cuprind ambele obiective: lacul și cascada.

Noi am ales bineînțeles plimbarea pe jos că doar de asta am ieșit din casă! Vremea caldă și cerul senin ne-au servit o minunată zi de Primăvară ca la carte! Pomi erau deja înmuguriți, plin de ghiocei, albăstrele și alte floricele!

Prima haltă a fost Cascada Văioaga! O splendoare, am prins-o într-un moment prielnic cu debit sănătos! De menționat, cei ce au grijă de parc au făcut treaba frumoasă și au marcat foarte bine drumul, au pus plăcuțe cu denumiri și tot felul de explicații pentru Hominidus Turisticus. 

Traseul continuă spre Păstrăvăria pe care o găsim parțial utilizată, spun parțial pentru că doar o parte din bazine mai găzduiesc peștișori - poate vara este activitate mai intensă totuși.

Atracția și legenda parcului - Ochiul Beiului, primul loc de legendă care spune că lacul a apărut în urma unei povești de dragoste Romeo and Juliet style între fiul Beiului (beiul este denumire dată guvernatorilor locali de pe vremea Imperiului Otoman) și o ciobăniță. Beiul Junior se îndrăgostește de ciobăniță, Sir Bei hotărăște să îi pună capăt zilelor fetei iar junele găsindu-și iubita fără suflu își pune și el capăt zilelor. 


Culoarea aparte albastră și cristalină a lacului se spune că provine din lacrimile Beiului care îi reflectau culoarea ochilor. Locul este plin de legendă - cu altă ocazie am să vă povestesc și legenda mai puțin tragică ce s-a născut la Lacul Dracului.


Mai sus puțin de lac, la vreo 20 de minute este și Cascada Beușnița. Cascada este spectaculoasă când are debit mare. You can't have them all așa că noi am prins-o destul de seacă, totuși a meritat să o vedem. 


La întoarcere aveam planificat să ne plimbăm un pic și prin tunele înspre Sasca. Zis și făcut - am străbătut cele șase tunele și apoi ne-am plimbat puțin pe malul Nerei apoi am făcut cale întoarsă mulțumiți de acest Mărțișor.


Excelentă zi, de abia aștept următoarea ieșire acum că s-a deschis oficial sezonul! 

Vă doresc o primăvară înfloritoare și un sezon al excursiilor cât mai bogat!













Prima Zi de Primavara prin Cheile Nerei Reviewed by Karina on duminică, martie 02, 2014 Rating: 5

10 comentarii:

  1. Wow!! Splendid!! Felicitari!!! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Sooper! o locatie ce o am in vizor de multa vreme!

    RăspundețiȘtergere
  3. Go for it! Merită! Eu recomand weekend întreg sau unul prelungit pentru a putea cuprinde în circuit şi Lacul Dracului. Ar fi păcat să ajungi acolo şi sa nu cuprinzi tot! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumoasa prezentarea, ca potocean apreciez de fiecare data cand cineva strain se indragosteste de aceasta zona. Ar mai fi un traseu de parcurs in perioada asta, in special ca e mai racoare si nu sunt vipere, pana la cetate. Este si o legenda frumoasa legata de Maria Tereza, traseul porneste de la Pastravaria Bei si la pas normal dureaza cam 4 ore dus intors, in schimb este putin mai dificil, dar privelistea din varful cetatii merita.

    RăspundețiȘtergere
  5. Super! Merci de pont, cu siguranţă ne vom întoarce să batem şi acest traseu!
    Sunt locuri atât de frumoase care merită atenţie.
    Mulţumesc de apreciere şi sugestii, sunt binevenite oricând! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. yey sunt persoana publica. ma gandeam eu ca o sa ajunga si ziua asta.
    a fost o iesire splendida

    RăspundețiȘtergere
  7. Vezi? Era o chestiune de timp! Pai sperăm să iţi menţii această imagine publică prin cât mai multe ieşiri! :)

    RăspundețiȘtergere

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.