Prin Retezat: Part One!


22.06.2013

Obsesie pot spune că am făcut pentru lacul Bucura din Retezat. Aproape că îmi era ciudă de fiecare postare a cunoscuților care au ajuns acolo.



Toată săptămâna am fost vizitatorul principal al site-urilor meteo. Vremea se arăta spectacol: ploi, furtună și vânt. Cu toate avertismentele păcii am plecat -  să luăm în calcul faptul că era vorba de weekendul prelungit cu lunia liberă de Rusalii. Clar că era inadmisibil să nu profităm de oportunitate și să plecăm undeva.


Bun, am ajuns și am campat în poiana Pelegii – asta nu era în planul inițial însă, vorba românului,  socoteala de acasă nu pușcă niciodată cu cea de la târg. În cazul de față doi prieteni au venit nepregătiți – no rucsac on board.


Numai ce am reușit să montăm corturile și surpriză: dă-i cu tunete și alte ploi. Jumătate de ora, dacă nu mai bine, nu am mișcat de lângă cort. Am așteptat cuminți până s-a potolit si apoi am tăiat-o măcar lacul să apucăm să-l vedem dacă și așa ziua era compromisă cu drumul și ploaia.


După o plimbăreală de o oră jumate am ajuns la check point Bucura! Mi-am luat automat o piatra de pe inimă că în sfârșit am reușit să ”mă bucur de Bucura”! Frumos, deși mai mare decât îmi imaginasem eu și mai împodobit de iubitori de munte decât planuiam eu să întâlnesc. Planul inițial era să campăm la Bucura, fantezia mea cu trezitul de dimineață cu ochii în lac, aerul proaspăt, forfota de langă corturi... eh, e bine că am ajuns măcar să îl văd.

The fun part: evident, ne-a prins ploaia la întoarcere!

23.06.2013

Bucura: double checked!
Vf. Peleaga: on its way!




Am pornit târziu, pe la 10 – 11 spre Peleaga via Bucura. Am ajuns la lac și după o mică sfătuire cu salvamonții am fost asigurați de șanse minime de a ajunge înapoi la fel de uscați cum am pornit. Iara ploaie!!!


Vârful era într-adevăr acoperit de nori utâți, dar până acolo, urcușul era acoperit de bujori de munte: plin, plin, plin cu tufe cu floricele rozalii – un peisaj minunat. Furați de frumusețea florilor și tot peisajul, am pornit cu pași mărunți cât mai aproape de vârf.




Am avut noroc, pentru ca totuși natura a ținut cu noi și călăuziți de un soare ușor palid ”atenționat” din când în când de câte un nor am  ajuns pe vârf – Peleaga 2509 m – și ce frumos! O panoramă de care nu te poți sătura ușor, merită fiecare pas! 


Ca recomandare, daca urcați dinspre Bucura este mai practic și mai frumos să abordați traseul prin dreapta vârfului și să coborâți prin stânga, spre șa.


PS pentru salvamont: nu ne-a prins ploaia!





24.06.2013

Zi scurtă căci azi o luăm încetuț spre Temeshwar. Cu toată nebunia mea pentru Bucura, am zis că azi nu mai face un traseu care sa treacă din nou pe la lac, două zile au fost suficiente.

Am pornit spre o tentativă de plimbăreală mai mult pauză, povești și poze spre  șaua Plai Mic și tăul Păpușii – 1979 m.


Loviți de lene și evident deja cu gandul ca cele trei zile s-au scurs atât de repede am stat la admirat peisaj, am povestit cu un cioban, ne-am făcut un prieten șopârlache, din gama Triton și am pornit mulțumiți spre casă. Hotărât: ne vom întoarce!


Traseu

Poiana Pelegii - Lacul Bucura
  • Timp: 1 h 30 min - 2 h
  • Distanță: ~ 2 km
  • Diferență de altitudine: +500 m
  • Marcaj: Bandă Albastră, Cruce Roșie (din Poiana Pelegii)
  • Surse de apă: izvoare în Poiana Pelegii și Bucura (lângă punctele de Salvamont)

Lacul Bucura - Vârful  Peleaga
  • Timp: ~1 h 30 min - 2 h
  • Distanță: ~ 2 km
  • Diferență de altitudine: +500 m
  • Marcaj: Cruce Galbenă
  • Surse de apă: la Bucura

Poiana Pelegii - Șaua Plai Mic
  • Timp: 1 h
  • Distanță: 1.5 - 2 km
  • Diferență de altitudine: +300 m
  • Marcaj: Cruce Roșie
  • Surse de apă: Poiana Pelegii






Prin Retezat: Part One! Reviewed by Karina on vineri, august 02, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

All Rights Reserved by Prin Lume Prin Gânduri © 2014 - 2021
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Imagini pentru teme create de Blogger. Un produs Blogger.